February 28, 2024
11 11 11 AM
Carane Nggawe Susu Oat
Sejarah lan Jenis’e Mrico
Keuntungan lan Kegunaan Banyu Mawar kanggo Kaendahan lan Kesehatan
Fungsi Taman Ijo ing Ruang Terbuka
Lima Taman Indah ing Universitas Brawijaya
Keuntungan lan Kegunaan Mrico
Ngerteni Daging Wedhus: Sumber Protein Nutrisi lan Keragaman Kuliner
Gotong royong Nyembelih Kewan Kurban ing Desa
Rasa, Ambune lan Manfaate Teh
Kesenengan Teh: Temokake Macem-macem Rasa lan Aroma
Latest Post
Carane Nggawe Susu Oat Sejarah lan Jenis’e Mrico Keuntungan lan Kegunaan Banyu Mawar kanggo Kaendahan lan Kesehatan Fungsi Taman Ijo ing Ruang Terbuka Lima Taman Indah ing Universitas Brawijaya Keuntungan lan Kegunaan Mrico Ngerteni Daging Wedhus: Sumber Protein Nutrisi lan Keragaman Kuliner Gotong royong Nyembelih Kewan Kurban ing Desa Rasa, Ambune lan Manfaate Teh Kesenengan Teh: Temokake Macem-macem Rasa lan Aroma

Kesenengan Teh: Temokake Macem-macem Rasa lan Aroma

Teh yaiku ombenan sing digawe saka godhong tanduran teh (Camellia sinensis). Tanduran teh iki asale saka kulawarga Camellia lan wis suwe dibudidayakake ing macem-macem wilayah ing saindenging jagad. Godhong teh ngandhut senyawa kimia kayata polifenol, katekin, theaflavin, lan kafein, sing menehi rasa, aroma, lan manfaat kesehatan sing khas.

Ing ngisor iki sawetara poin penting sing kudu dingerteni babagan teh:

  1. Jenis Teh :

Ana sawetara jinis teh sing asale saka tanduran teh sing padha (Camellia sinensis), nanging ngalami perawatan sing beda. Sawetara jinis tèh populer kalebu tèh ijo, tèh ireng, tèh oolong, lan tèh putih. Proses pangolahan, kalebu tingkat oksidasi sing diwenehake menyang godhong teh sawise panen, mbedakake jinis teh.

  1. Rasa lan Ambune:

Saben jinis teh nduweni rasa lan aroma sing khas. Teh ijo umume nduweni rasa seger, entheng, lan herbal. Teh ireng nduweni rasa sing kuat lan tanin sing menehi rasa astringent ing tutuk. Teh oolong nduweni macem-macem rasa, gumantung saka tingkat oksidasi sing diwenehake. Teh putih nduweni rasa sing entheng lan alus. Kajaba iku, ana uga teh herbal sing digawe saka bahan tanduran liyane lan nduweni rasa lan aroma sing beda.

  1. Manfaat Kesehatan:

Konsumsi teh wis digandhengake karo macem-macem keuntungan kesehatan. Senyawa antioksidan ing tèh bisa mbantu nglindhungi sel awak saka karusakan oksidatif, ndhukung sistem kekebalan, lan duweni potensi kanggo nglindhungi penyakit jantung, kanker, diabetes, lan masalah neurodegeneratif. Nanging, penting kanggo elinga yen keuntungan kesehatan iki bisa beda-beda lan ora kabeh keuntungan wis dikonfirmasi kanthi lengkap liwat riset ilmiah.

  1. Budaya Teh:

Ngombé tèh wis dadi bagéan saka macem-macem budaya ing saindhenging donya. Saben budaya duwe cara dhewe kanggo ndeleng lan ngrasakake teh. Contone, upacara teh Jepang diarani “chado” utawa “sado” lan tradhisi teh sore ing Britania Raya. Teh uga asring dadi bagian saka rapat sosial, wektu istirahat lan ritual saben dina.

Perlu dicathet yen informasi ing ndhuwur ditrapake kanggo teh sing asale saka tanduran teh (Camellia sinensis) lan ora ditrapake kanggo teh herbal sing digawe saka bahan tanduran liyane. Teh herbal duwe ciri, rasa, aroma lan keuntungan kesehatan sing beda.

Jenis Teh

Teh minangka ombenan sing populer ing saindenging jagad lan duwe macem-macem jinis adhedhasar cara diproses, bahan mentah, lan aroma sing diasilake. Ing ngisor iki sawetara jinis tèh sing umum dikenal:

Teh ijo:

Teh ijo ora ngalami oksidasi sing signifikan sawisé proses panen, saéngga nahan akèh antioksidan lan sifat nutrisi. Iki minangka tèh sing umum dikonsumsi ing Asia.
Teh Ireng: Teh ireng ngalami oksidasi lengkap sawise proses panen, nyebabake werna peteng lan rasa sing kuwat. Iki minangka tèh sing umum dikonsumsi ing Kulon.

Teh Oolong:

Teh oolong sebagian teroksidasi, ing antarane tingkat tèh ijo lan tèh ireng. Rasane luwih entheng tinimbang teh ireng nanging luwih cetha tinimbang teh ijo.

Teh Putih:

Teh putih ngalami proses minimal lan mung nggunakake godhong tèh enom sing durung dibukak. Nduweni rasa sing entheng lan nduweni kandungan kafein sing sithik.

Teh Pu-erh:

Teh Pu-erh asale saka provinsi Yunnan ing China lan ngalami proses penuaan lan fermentasi sing unik. Ana rong jinis Pu-erh, yaiku sheng (mentah) lan shou (masak). Teh Pu-erh dikenal nduweni aroma sing khas lan diklaim nduweni manfaat kesehatan tartamtu.

Teh herbal:

Teh herbal digawe saka bahan tanduran kaya chamomile, peppermint, rosehip lan liya-liyane. Teh herbal asring dikonsumsi kanggo tujuan istirahat lan keuntungan kesehatan tartamtu.

Teh wangi:

Tèh aromatik yaiku tèh sing diwènèhi aroma woh, kembang, rempah-rempah, utawa minyak atsiri kanggo menehi rasa sing sugih lan maneka warna. Conto teh aromatik yaiku teh bergamot (Abu-abu Awal) lan teh melati.

Mesthine, ana akeh jinis teh liyane sing ngluwihi dhaptar iki, amarga teh beda-beda miturut asal-usul geografis, tradhisi lokal lan inovasi ing industri teh. Saben jinis teh nduweni ciri lan mupangat sing beda-beda, mula akeh pilihan sing bisa dinikmati miturut preferensi pribadi.

Artikel lain